پوهنځی زراعت
مقدمه
افغانستان یک کشور زراعتی است و برای پیشبرد امور زراعت و تهیه غذا های با کمیت و کیفیت برای نیازمندان ضرورت مبرم به مدیران دارای تخصص، تعهد، مجهز با دانش و فن نوین میباشد. روی این ملحوظ پوهنحی زراعت منحیث کانون تربیۀ کادرهای فنی و مسلکی هدفمند، توانا، متعهد در نظام تحصیلات عالی کشور در موسسه تحصیلات عالی سرپل ایجاد گردید.
تاریخچه پوهنحی زراعت
به کمک و لطف خداوند متعال پوهنحی زراعت در سال 1398 در چوکات موسسه تحصیلات عالی سرپل با دو دیپارتمنت (اگرانومی و باغداری (فارغده)) ایجاد گردید. در سال 1403 دیپارتمنت اقتصاد وتوسعه زراعتی در مربوطات این پوهنحی علاوه گردیده ولی به دلیل عدم جذب اساتید تا بحال محصل جذب ننمود است. هدف تأسیس این پوهنحی سهم گیری در بازسازی و شگوفائی کشور بوده که در این راستا جهت ارتقا دانش علمی و بلند رفتن سطح آگاهی نسل جوان مطابق معیار های علمی و بین المللی مجدانه تلاش می ورزد تا با کسب رضایی خداوند متعال خدمت صادقانه را انجام دهند. از لحاظ تشکیل اداری پوهنحی زراعت دارای رئیس و معاون پوهنحی، آمرین دیپارتمنت ها، اعضای کادری، مدیریت تدریسی، مدیر اجرائیه و خدماتی میباشد. تعداد اعضای کادر علمی این پوهنحی به 9 تن میرسد. که 1 آن مصروف تحصیل دکتورا، 1 تن ماستر، 3 تن مصروف تحصیل ماستری و 3 تن نامزد پوهنیار میباشد. سیستم درسی این پوهنحی از بدو تأسیس، سیستم کریدت بوده که بر اساس لایحه سیستم کریدت تدریس، تطبیق و عملی میگردد. جذب محصلین در این پوهنحی از طریق امتحان کانکور صورت میگیرد. محصلین جدید به مدت دو سمستر یعنی یک سال بصورت عمومی و مشترک درس خوانده و بعدا نظر به رشته های این پوهنحی طبق طرزالعمل به رشته های مربوطه شان مطابق تخصص ادامه تحصیلات میدهند. پوهنحی زراعت مطابق پلان منظم، قوانین، لوایح و طرزالعمل، در پیشبرد امورات تعلیمی و تربیوی در ابعاد مختلف با فراهم ساختن شرایط مناسب در بهره مندی درست و مطلوب با رعایت معیار های علمی و تطبیق قوانین در مطابقت با پالیسی مقام محترم وزارت تحصیلات عالی گامهای را برداشته است و به این باور مندیم که در راه رسیدن به اهداف خویش موفق شویم.
دیدگاه پوهنحی :
پوهنحی زراعت میخواهد از طریق عرضه خدمات تحصیلی بمنظور پایداری زراعت، خدمات علمی-تحقیقی در مطابقت با معیارهای پذیرفته شده در راستای تقویت سکتور زراعت و مالداری، به عنوان یک پوهنحی معتبر علمی در سطح کشور شناخته شود.
مأموریت پوهنحی:
پوهنحی زراعت تلاش میورزد از طریق خدمات تحصیلی و تحقیقی زمینه تربیه کادرهای مسلکی و متعهد را فراهم نموده، تا محصلان مهارتهای تحقیق، پرورش و تولید محصولات زراعتی را فرا گرفته و رول ارزنده را در انکشاف جامعه ایفا می نمایند.
ارزشهای اساسی پوهنحی:
اعضای پوهنحی زراعت موسسه تحصیلات عالی سرپل خود را متعهد به رعایت ارزش های زیر میدانند:
- سهم گیری فعال در رشد و انکشاف اقتصادی کشور؛
- پابندی به ارزشهای ناب ملی و اسلامی کشور؛
- پابندی به ارزشهای پسندیده و مطلوب سنتی محیطی؛
- ایجاد محیط دوستانه و همدیگر پذیر؛
- تعهد و مسئولیت پذیری برای رسیدن به اهداف مشترک؛
- ارج گذاری به نظریات دیگران؛
- رعایت انصاف و عدالت در ارائه خدمات؛
- ترویج اخلاق اداری؛
- رهبری و مدیریت سالم، موثر و کارا؛
- پاسخگویی و حسابدهی واقع بینانه برای ذینفعان؛
- تقویت روحیه خدمتگزاری و وطن دوستی؛
- تلاش برای خود شگوفایی و خودکفایی؛
- مبارزه با فساد و تقویت روحیه فساد ستیزی؛
ذینفعان پوهنحی
شناسایی و تشخیص دقیق ذینفعان به ما کمک میکند تا در هنگام طرح استراتیژیها نیازهای آنان را درنظر بگیریم. ذینفعان پوهنحی زراعت قرار ذیل است:
- ذینفعان داخلی : هیئت رهبری پوهنحی، استادان، کارمندان اداری و کارکنان خدماتی.
- ذینفعان مرتبط : محصلین، منسوبین موسسه تحصیلات عالی، وزارت تحصیلات عالی، پوهنحی ها چهارگانه، کار فرمایان، نهادهای همکار همانند: FAO,WFP,NHLP,GIZ و ..
- ذینفعان خارجی : اداره محلی سرپل، ادارات دولتی، مردم، نهادهای مدنی و رسانهها.
دیپارتمنت های پوهنحی زراعت
پوهنحی زراعت موسسه تحصیلات عالی سرپل دارای سه دیپارتمنت میباشد که شامل دیپارتمنت اگرانومی، هارتیکلچر و اقتصاد و توسعه زراعتی.
دیپارتمنت اگرانومی در سال ۱۳۹۹ در تشکیل پوهنحی زراعت موسسه تحصیلات عالی سرپل به حيث یک دیپارتمنت مستقل و فارغ ده عرض اندام نمود. از بدو تاسیس به حیث یکی از دیپارتمنت های فعال پوهنحی زراعت در کشور نقش ایفا می کند. البته هدف از ایجاد این دیپارتمنت ارائه دانش تخنیکی، ستندرد و با کیفیت در بخش های مختلف اگرانومی برای محصلین جهت سهمگیری موثر ایشان در جامعه و تقدیم کادر ها و متخصصین در رشته اگرانومی در کشوراست. تا زراعت افغانستان رشد و انکشاف بهتر نموده و به خود کفایی منابع غذایی برسد.
دیپارتمنت هارتیکلچر
دیپارتمنت هارتیکلچر یکی از بخش های عمده و اساسی علوم زراعتی بوده که در سال 1399 به عنوان یک دیپارتمنت فارغ ده در چوکات پوهنحی زراعت موسسه تحصیلات عالی سرپل ایجاد گردید. هدف اساسی دیپارتمنت هارتیکلچر تربیه کادر های جوان می باشد تا روش های کشت، پرورش، جمع آوری، ذخیره و پروسیس میوه جات، سبزیجات، مغزباب و روش های طرح و دیزاین چمن کاری، گل ها و نباتات زینتی را بدانند.
دیپارتمنت اقتصاد و توسعه زراعتی
این دیپارتمنت در سال 1403 از طرف شورای رهبری وزارت محترم تحصیلات عالی تائید گردیده و الی اکنون تشکیل آن پذیرفته نشده است. امید است که به زودی دیپارتمنت فوق الذکر نیز به فعالیت خویش منحیث یک دیپارتمنت فارغده آغاز به کار نماید.
این پوهنحی با امکانات وسایل و تجهیزات تدریسی و آموزشی چون فارم تحقیقات زراعتی ، تدریس توسط پروجکتور، استفاده از اینترنت و در ضمن کتابخانه در سطح موسسه، امضای تفاهمنامه با همکاری ریاست محترم زراعت، آبیاری و مالداری و ریاست شاروالی سرپل و آمریت فارم تحقیقات دهدادی و کتابخانه دیجیتلی میباشد، نیز مستفید میگردند. پوهنحی زراعت موسسه تحصیلات عالی سرپل در بالا بردن کمیت وکیفیت آموزش و تحقیقات علمی که در پیشرفت و ترقی افغانستان یاری رسانیده بتواند و سبب عرضه خدمات خوب به جامعه و مردم نیازمند گردد خود را مکلف و متعهد میداند.